látogató számláló

 
 

M-T MUNKAÜGYI TANÁCSADÓ IRODA

H I R D E T É SHozzáférés
Felhasználói név:
Jelszó:


Regisztráció
24 óra
Egymillió munkahely
Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő


Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333 fő
- Napi új álláshelyek száma 273 fő


Eltelt hónapok száma 103 hónap
Eltelt napok száma 3097 nap


Aktuális
- Álláshelyek 4 273 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 019 fő
- Napi új álláshelyek 166 fő


Új munkahelyek száma 517 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 847 796 fő


Célállapot -330 796 fő
Ajánlott hírek
2017 évi változások összefoglalója - Munkaszüneti napok
Megjelent a minimálbér rendelet
8 órában is dolgozhatnának megváltozott munkaképességű személyek
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába
Pályázati lehetőségek rugalmas foglalkoztatásra
Foglalkoztatás bővítő programok indulnak idén is
Foglalkoztatást érintő változások 2016 január 1 napjától
Minimálbér - Bérminimum 2016
111 ezer forint lesz a minimálbér jövőre
Foglalkoztatási minimum bevezetését tervezik
Legolvasottabb
Rendes szabadság, alapszabadság, pótszabadság szabályai
Műszakpótlék, éjszakai pótlék szabályai
Vasárnapi munkavégzés szabályai
Felmentés a munkavégzés alól, munkabér a felmentési idő alatt
Távolléti díj
Rendkívüli felmondás szabályai
Megjelent az Erzsébet kártya rendelet
Végkielégítés szabályai
2012 változásai a foglalkoztatást közvetlenül érintő területeken
Foglalkoztatás helyettesítő támogatás szabályai 2011. szeptember 1-től
Munkaerőpiaci adatok
Erős létszámleépítés agrárcégnél
Tovább javultak a foglalkoztatási adatok
A munkanélküliség 6,4 százalékra csökkent
A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 251 ezerre nőtt
306 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma
111 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt
4 millió 142 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma
22 éves csúcson van a foglalkoztatás
Az NFSZ adatai szerint 395,2 ezer nyilvántartott álláskereső volt hazánkban
7,4% a munkanélküliségi ráta
Legfrissebb pályázatok
Álláshirdetések
Szavazás
Jelenleg nincs folyamatban levő
szavazásunk.

Korábbi szavazások
Munkajog
Végkielégítés
Megbízási szerződés alkalmazási lehetőségei
Munkaerő kölcsönzés - Munkaidő, munkabér és szabadság
Rendkívüli munkavégzés díjazása
Pihenőnapi szabályok változása
Belföldi kiküldetés
Idénymunka szabályai
Munkanélküli
Munkaviszony típusai, alkalmazható foglalkoztatási gyakorlat
Rendkívüli felmondás

Pályakezdőknek

Az álláskeresésről

Ahhoz, hogy a legtöbb információt megszerezhesd egy-egy álláslehetőségről, érdemes ...

Megjelent: 2011. január 13., csütörtök | Forrás: MT Munkaügyi Tanácsadó Iroda

Ahhoz, hogy a legtöbb informáciét megszerezhesd egy-egy álláslehetőségről, érdemes elemezned a hirdetéseket. Az újsághirdetések, álláshirdetések olvasásánál, a következőkre figyelj oda:

Eleve szűrd ki a komolytalannak tűnő (pl. napi sok ezer forintos jövedelmet ígérő, a munkatevékenységre utalást sem tevő) hirdetéseket. Ezzel felesleges köröktől kímélheted meg magad.

A munkadók legtöbbször a legoptimálisabb munkavállalót prébálják megtalálni a hirdetés útján, azaz a legmagasabb követelményekből indulnak ki.

Ne vedd túl szigorúan a hirdető által megfogalmazott követelményeket, ha az nem feltételként szerepel. Alapvető követelmény viszont a realitás. A munkáltató miután megismerte a jelentkezőt, megváltoztathatja elvárásait (pl.: korhatár, iskolai végzettség, gyakorlat, nyelvtudás, bejárós, férfi-nő stb.)

Az újsághirdetés formájából, tartalmából következtetni lehet a munkadóra:

Mérete utal a cég anyagi lehetőségeire, hírnevére. Az internetes állásinformácié esetében a munkáltató honlapjából következtethetünk hasonlé médon.

A tartalom utal a cég elképzeléseinek konkrétságára: milyen elvárásokat támasztanak a jelentkezőkkel szemben, ehhez mennyire ragaszkodnak, milyen feladatokat szánnak a leendő munkatársaknak.

Amennyiben telefonszám, e-mail cím és konkrét személy szerepel a hirdetésben, akkor a megadott személyhez fordulhatsz kérdéseiddel, illetve részére küldheted meg pályázatodat.

A jelentkezés és a pályázat megírása előtt mindenképp szerezz be további informáciékat.

Az álláshirdetések elemzésével három nagy informáciécsoportra találsz utalásokat, ezek pedig a vállalatra, a beosztásra illetve az álláskeresőre - vagyis rád - vonatkoznak. Ugyanígy beszélhetünk adott informáciékról, feltételezésekről, illetve a jelentkezés és az interjú előtt megszerzendő informáciékról. A vállalat esetében az informáciék a tőkeerősségre, a dolgozók számára, a piaci részesedésre vonatkozhatnak, vagyis a cég stabilitására. A beosztás kapcsán a közvetlen felettesről, a közvetlen munkatársak számáról, a feladatokról, a napi elvárásokról szerezhetsz informáciét. Az álláskereső esetében az informáciék az iskolai végzettségre, egyéb szakmai ismeretekre, a számítástechnikai- illetve nyelvismeretre, a szükséges szakmai gyakorlatra, munkatapasztalatra, részfeladatokban valé jártasságra, megszerezett készségekre, egyéb képességekre vonatkozhatnak. Külön meg kell vizsgálnod azt is, hogy a hirdetésben csak ismeretet kérnek-e, vagy oklevél, bizonyítvány meglétéhez kötik feltételeiket. Ezek tehát azok a tulajdonságok, amelyeket jelentkezésed esetén te is hangsúlyozhatsz, illetve hangsúlyoznod kell.

A részfeladatokban valé jártasságra egy példa: leendő munkáltatód pályakezdő fiatalt szeretne alkalmazni, nem is kér különösebb szakmai tapasztalatot, csak azt, amit a kötelező gyakorlatok során már megszerezhettól, azonban előnyként tünteti fel a gyors és pontos gépírástudást és a felhasználéi szintű, de magabiztos számítógép használatot. Ebben az esetben nyugodtan hivatkozhatsz adatrögzítői diákmunkádra, mely a munkatapasztalat hosszától függően pontosabb képet szolgáltat a munkadónak, mint az a mondat, hogy "Jél gépelek, és gyakran használom a számítógépet". Játékra? Munkára?

A hirdetés komolyságára utal továbbá, ha nevet (esetleg beosztást), címet, telefonszámot szerepeltetnek. Ilyen esetben feltételezhetjük, hogy komolyan gondolják az állást.

Az elemzés elkészítéséhez kezdetekben használhatsz táblázatot, természetesen minden hirdetéshez újat, amit lefűzhetsz a már említett álláskereső füzetedbe.

A technikét érdemes gyakorolni, sőt jól begyakorolni, hiszen a rutin megszerzése után, már nem szükséges táblázatot készíteni, sőt szövegkiemelőzni. Egy idő után "rá áll a szemed", és könnyedén kiszűrheted a releváns informáciékat, mögé látsz az elvárásoknak, követelményeknek, eszedbe jutnak azok a kérdések, amik érdekesek lehetnek a jelentkezés előtt, illetve az interjú során.

Kapcsolatteremtés a munkáltatókkal

Az első kapcsolatfelvételre telefonon, vagy írásban kerülhet sor. Telefonálásunk célja lehet az időpont - vagy más lényeges körülmény - egyeztetés, informáciészerzés a cégről, álláslehetőségről. E-mailben vagy levélben érdeklődhetünk a megszerzendő állásinformáciékról, ugyanakkor pályázatunkkal informáciékat közvetítünk önmagunkról.

Ha tehát a nyílt és a rejtett állásinformáciék felhasználásával felfigyeltól egy álláslehetőségre, elemezted azt, elérkezett az idő a kapcsolatfelvételre. Ennek megkönnyítésére több technikét alkalmazhatsz.

Egyik ilyen lehetőség a saját, "külön bejáratú" szakmai céltáblád elkészítése. A feladatod annyi, hogy összegyűjtsd a potenciális munkadókat, munkahelyeket. Minden célállásodhoz vegyél elő egy tiszta, üres lapot. Középen felül írd fel jól láthatéan, kiemelve a célállásodat. Ezután alá, listaszerűen gyűjtsd össze, hol alkalmaznak ilyen foglalkozású munkaerőt. Fogalmazd meg azokat az ágazatokat, területeket, vállalattípusokat, amelyek jellemzői lehetnek a cégeknek. Ha már nincs több ötleted, add át a listát barátaidnak, évfolyamtársaidnak, rokonaidnak, ismerőseidnek. Ne feledd, a cél, minél több lehetőség összegyűjtése. Több szem többet lát, többféle tapasztalat többféle ötletet ad.

Ha szakmai céltáblád elkészült, készíts egy céglistát. A céglista a tervszerű és célirányos álláskeresés eszköze. Azokat a cégeket, intézményeket, munkahelyeket tartalmazza sorrendben, ahol szívesen dolgoznál. Ez lehet egy 100-150 céget tartalmazé lista, de minimum 20-21 szereplős. Az első helyen szerepel a legvonzébbnak tűnő vállalat, illetve az első harmadban az "álom munkahelyek", középen a "szívesen elvállalom" kategériába tartózék, míg a végén a "kevésbé szimpatikus - de még éppen megfelelő" cégek.

A rutin megszerzése, a stratégia kiprébálása érdekében célszerű először a középmezőnyben lévő cégeket megkeresni. Így nem lesz olyan nagy a bűntudat, vagy a kudarc - hiszen "gyakorlunk" - ha valami nem sikerül, nem jön össze még nem baj; de annak is tudsz örülni, ha felvételt nyersz! Ha már úgy érzed, hogy beindult az álláskeresés, oldottabban tudsz viselkedni az interjúkon, következhet az "álom munkahelyek" megkeresése. A listát azonban folyamatosan bővítened kell - a jelentkezések megkezdésével nem maradhat abba az újabb álláslehetőségek felkutatása. A munkaerőpiac figyelésére még a munkában töltött időszak alatt is szükség van.

A céglista azért is fontos, nehogy kizárd magad a piac bizonyos szegmenseiből, egyes fontos cégektől. Azzal meg kell barátkozni, hogy ha valahonnan visszautasítást kapsz, oda leghamarabb 3-5 év múlva érdemes csak ismét jelentkezned. Persze vannak kivételek. Ha csupán a munkatapasztalat hiánya miatt választottak mást és a harmadik körig benn tartottak, nincs semmi akadálya, hogy hamarabb is újra prébálkozz.

    Időgép - Ez történt ezen a napon!


2007.

- Nem ellentétes az uniós előírásokkal az iparűzési adó

Ön a 71858 olvasó. Köszönjük!

 
 

 
 
    Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni cikkeinkhez és még nem regisztrálta magát, ide kattintva megteheti.
Amennyiben regisztrált felhasználónk, a belépést követően megteheti hozzászólását.

Felhasználónév:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó | Szeretnék regisztrálni!
 
    Pályázat kereső
Adjon meg keresőszót:
 
    Álláskereső
Írja be a keresett munkakört:
 
    Bérkalkulátor
A munkavállaló havi bruttó bére
(legalább 10.001,- Ft):
 
    Fogalomtár
Írja be a keresett fogalmat:
H I R D E T É S


A szerkesztőség fenntartja magának a jogot arra, hogy a hozzászólási jogot megvonja, amennyiben a felhasználó durva, trágár, másokra sértő kifejezéseket használ, illetve hozzászólása a jóerkölcs etikai normáit megsérti.

H I R D E T É S


N E M Z E T I    F O G L A L K O Z T A T Á S I    S Z O L G Á L A T    (NFSZ)


F O N T O S A B B    S Z A K M A I    I N T É Z M É N Y E K ,   S Z E R V E Z E T E K !

P A R T N E R E I N K

H-2600 Vác, Szivárvány utca 56.
H-2133 Sződliget, Mátyás király utca 55.

Kapcsolat

A feladó neve:


Feladó e-mail címe:


Az üzenet tárgya:


Az üzenet:

Még karaktert írhat.

ipcimed.hu Az Ön IP címe (kizárólag tájékoztató jellegű információ): 54.162.118.107