látogató számláló

 
 

M-T MUNKAÜGYI TANÁCSADÓ IRODA

H I R D E T É SHozzáférés
Felhasználói név:
Jelszó:


Regisztráció
24 óra
Egymillió munkahely
Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő


Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333 fő
- Napi új álláshelyek száma 273 fő


Eltelt hónapok száma 105 hónap
Eltelt napok száma 3145 nap


Aktuális
- Álláshelyek 4 273 000 fő
- Havi új álláshelyek 4 923 fő
- Napi új álláshelyek 164 fő


Új munkahelyek száma 517 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 860 936 fő


Célállapot -343 936 fő
Ajánlott hírek
2017 évi változások összefoglalója - Munkaszüneti napok
Megjelent a minimálbér rendelet
8 órában is dolgozhatnának megváltozott munkaképességű személyek
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába
Pályázati lehetőségek rugalmas foglalkoztatásra
Foglalkoztatás bővítő programok indulnak idén is
Foglalkoztatást érintő változások 2016 január 1 napjától
Minimálbér - Bérminimum 2016
111 ezer forint lesz a minimálbér jövőre
Foglalkoztatási minimum bevezetését tervezik
Legolvasottabb
Rendes szabadság, alapszabadság, pótszabadság szabályai
Műszakpótlék, éjszakai pótlék szabályai
Vasárnapi munkavégzés szabályai
Felmentés a munkavégzés alól, munkabér a felmentési idő alatt
Távolléti díj
Rendkívüli felmondás szabályai
Megjelent az Erzsébet kártya rendelet
Végkielégítés szabályai
2012 változásai a foglalkoztatást közvetlenül érintő területeken
Foglalkoztatás helyettesítő támogatás szabályai 2011. szeptember 1-től
Munkaerőpiaci adatok
Erős létszámleépítés agrárcégnél
Tovább javultak a foglalkoztatási adatok
A munkanélküliség 6,4 százalékra csökkent
A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 251 ezerre nőtt
306 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma
111 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt
4 millió 142 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma
22 éves csúcson van a foglalkoztatás
Az NFSZ adatai szerint 395,2 ezer nyilvántartott álláskereső volt hazánkban
7,4% a munkanélküliségi ráta
Legfrissebb pályázatok
Álláshirdetések
Szavazás
Jelenleg nincs folyamatban levő
szavazásunk.

Korábbi szavazások
Munkajog
Munkaviszony kezdete betegállomány idején
Álláskeresési járadék
Üzleti titok, hűségnyilatkozat szabályai
Apák szabadsága
Román, Bulgár állampolgár foglalkoztatása
Rendkívüli munkavégzés díjazása
Rendkívüli munkavégzés, elrendelésének feltételei
Munkanélküli
2011 - Járulékfizetés
2013-ban az egyszerűsített foglalkoztatási bérek elszámolása

Munkaügy

Terhes lettem

Mi tegyek ha már boldog vagyok

Megjelent: 2010. január 01., péntek | Forrás: MT Munkaügyi Tanácsadó Iroda

Egyről azonban nem szabad megfeledkeznünk: a munkahelyen nincs helye az érzelmeknek, racionálisan kell átgondolni: kinek, mikor széljunk a várandésságról.

Mikor és kinek széljunk a munkahelyen?

Kati egy oktatási intézményben pénzügyi referensként dolgozott. Közvetlen főnökének lényegében az első, terhességét igazolé vizsgálat után szélt, míg a felsőbb vezetésnek a harmadik hónap végén jelentette be, hogy gyermeket vár. " Igazi 'sztahanovista' voltam, a lányom születése előtt két héttel hagytam abba a munkét" - meséli széles mosollyal. "Persze, ehhez hozzájárult a teljesen panaszmentes terhességem is, soha nem volt még egy pici hányingerem sem" - teszi hozzá.

"A bejelentést semmiképpen ne az első teszt elvégzése után tegye meg a munkavállaló. Érdemes megvárni az első három hónap végét, illetve arra is figyelni kell, hogy ne az ismerősöktől, családtól tudja meg a főnök, esetleg ő vegye észre a 6-7. hónap környékén, és kérdezzen rá beosztottja állapotosságára - javasolja Sipos Barbara a Human Matrix Kft. vezető tanácsadója. "Mindig a közvetlen felettesnek illik először bejelenteni a várandéságot, vele kell megbeszélni a következő időszak feladatait."

Tervezzünk előre - a vezető ebben nem tud segíteni

Előtte azonban a kismamának legyen elképzelése arra vonatkozóan, hogy a szülésig tartó időszakban meddig és hogyan kíván dolgozni. Könnyebb helyzetben vannak a szellemi tevékenységet, irodai munkét végző nők, bár a munkahelyi stressz itt is veszélyforrás. A fizikai munkét végző, akik ráadásul nem a toleranciáról híres főnökkel dolgoznak, jobban teszik, ha a biztonságosabb táppénzt választják.

"Az állapotosság nem betegség, de a női szervezetben bekövetkező hormonváltozások még jó egészségi állapot mellett is sokaknál megnehezítik a munkavégzést, csökken a koncentráciés képesség, fáradókonyabbá, ingerlékenyebbé válhat a nő... Emiatt is célszerű megtervezni, hogy meddig végez aktív munkét" - tanácsolja Sipos Barbara. "Ne a főnöktől várjunk javaslatot, hiszen a munkáltatónak az a jól megfontolt érdeke, hogy minél később kelljen pétolni egy kieső munkavállalót. Ugyanakkor célszerű figyelembe venni a projekt jellegű feladatokat is, ezért lehetőség szerint ne a határidő előtt vagy projekt közepén hagyja abba az aktív munkavégzést" - mondja a tanácsadó.

Az utédkeresést hagyjuk a főnökre

Bármilyen nehéz is időnként tudomásul venni, pétolhatéak vagyunk. Zsuzsa egy kereskedelmi vállalat középvezetőjeként lelkesen végezte a munkáját, az sem zavarta, hogy esetenként hétvégén is be kellett mennie dolgozni. A váratlan terhességnek örült, gondosan megvárta, amíg eltelik az első trimeszter, s ezalatt átgondolta, kinek is adhatná át munkakörét. Főnökéhez konkrét javaslattal érkezett, és felajánlotta, hogy fokozatosan bevezeti az új munkakörbe a kiszemelt kollégát. " A főnököm a terhességem hírét nyugodtan, sőt mosolyogva fogadta, kedvesen gratulált is. Ám amikor előhozakodtam azzal, hogy kit látnék szívesen a helyemen, elkomorult, és hűvösen csak annyit jegyzett meg, hogy ezt bízzam őrá. Egy, szerintem kevésbé alkalmas kollégát küldött végül mellém, neki kellett átadnom a teendőket" - meséli Zsuzsa.

A tanácsadó szintén úgy véli, a feladatok átadását meg kell beszélni a főnökkel, ne a munkavállaló döntsön arról, hogy kit választ önmaga pétlására. A főnöknek kell kijelölnie az utéd személyét. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az egészségi állapot nem teszi lehetővé, hogy minden kérdést és faladatot tökéletesen előkészítsen, átadjon a nő, de érdemes úgy felállni az asztaltól, hogy bármikor emelt fővel lehessen visszaülni oda.

A jog is védi a terhes nőket

A terhes nők és kismamák védelmét a Munka törvénykönyve és az alkotmány egyaránt biztosítja. Sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy a várandésság alatt milyen jogok illetik meg a munkahelyen. Nem árt ezekről is tájókozédni, és ehhez igazítani a stratégiánkat.

"A munkavállaló mentesül a munkavégzés alél a terhesség teljes időszaka alatt a kötelező vizsgálatokon valé megjelenés időtartamára. Fontos, hogy csak a kötelezőkre, és ebbe nem tartozik bele az egyéni kérésre készített 4D felvétel" - figyelmeztet Sipos Barbara. Ne használjuk ki tehát helyzetünket, ne légjunk el a munkából mindenféle vizsgálatokra hivatkozva, mert ez előbb-utébb a legtoleránsabb munkáltatónak is feltűnik.

Kati annyira sem élt vissza a vizsgálatokkal, hogy akkor is bement a munkahelyére, amikor délelőtti vizsgálatra hívták be. "Ha például 11 érára kellett mennem kismama-gondozásra, reggel bementem dolgozni, értem jött a férjem kocsival, berobogtunk a kérházba, majd amikor végeztünk, visszavitt az iskolába. Megérte az igyekezet, mert amikor eljöttem, szép összegű jutalmat kaptam, nagyon értékelték, hogy végig számíthattak rám" - meséli.

Tilos az éjszakai munka és a túlmunka

A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság időtartama alatt. A munka törvénykönyve kimondja, hogy a nőt terhessége megállapításától gyermekének egyéves koráig éjszakai munkára, illetve túlmunkára (készenlétre) nem lehet igénybe venni. A terhes, illetve a szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyet úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várhaté időpontja elé essen. A terhes nő kezdeményezheti áthelyezését és az új munkahely, munkakör kiválasztásához szükséges a terhes nő beleegyezése. Az áthelyezett nő keresete nem csökkenhet.

Vera egy virág-nagykereskedésben dolgozott, napi 8 érában és 10-30 kilogrammos virágföldes zsákokat emelgetett. Hét hetesen derült ki a terhessége, orvosa javaslatára azonnal szélt a főnökének. "Kértem, hogy tegyen át a boltba pénztárosnak, mert ilyen kemény fizikai munka veszélyezteti a kisbabámat. A pénztárosunk azonban nem volt hajlandé átvenni az én munkámat, és felmondással fenyegetőzött, így a főnököm elküldött táppénzre, de hozzátette, nem biztos, hogy garantálni tudja a helyemet, ha két-három év múlva visszamegyek" - mondja keserűen.

Részmunkaidőre váltás: csak közös megegyezéssel

"Bizonyos munkakörök esetében elképzelhető és kivitelezhető megoldás lehet a várandésság időszakában a távmunkavégzés feltételeinek kialakítása. Részmunkaidős feladatvégzés munkaszerződés-módosítással jár, így csak közös egyezség esetén lehet rajta változtatni és azt írásban rögzíteni, aláírni. A gyes letelte után a munkáltató köteles a munkaszerződésben rögzített munkakörbe és feltételek szerint foglalkoztatni a munkavállalót, még abban az esetben is, ha közben valaki más töltötte be a pozíciót. A kieső időszakra járó a cég dolgozóit érintő béremelésre is ettől az időponttól válik jogosulttá a munkavállaló. Harminc napos védettséget élvez a munkavállaló, ami letelte után rá is ugyanazon munkajogi szabályok érvényesek, mint bármely más munkavállalóra" - sorolja Sipos Barbara.

Vera esete sajnos nem egyedülállé, de nem is mondhaté általánosnak. A munkáltatók többsége, ha nem is fogadja kitörő örömmel a terhesség hírét, igyekszik biztosítani a terhes nő számára a biztonságos munkavégzés feltételeit. Ha időben tájókoztatjuk, és együtt tervezzük meg az elkövetkező hónapokat, nem kell lemondanunk arról, hogy a várandésság időszakában is dolgozhassunk.

    Időgép - Ez történt ezen a napon!


2013.

- Indulhat a GYED-Extra

2011.

- Új üzemet avatott az Eissmann

- Egyszerű Állam Programja - kevesebb adminisztráció

2010.

- A tervezett ezer főnél háromszázzal kevesebbet épít le a GE

- Egyre kevesebb az elbocsátás

- Húszezer új munkahely

- A versenyszféra nem lesz képes felszívni az elbocsátottakat

2009.

- Hitelválság után foglalkoztatási válság jön

2008.

- 200 ezer, rendszeres szociális segélyből élő ember újra dolgozhat

2004.

- Megjelent az APEH 2005 évre kiadott nyomtatványkitöltõ programja - eBEV

- Gázolajár csökkenése - 2004. december 13. Hétfõ

- 2005. évi privatizáció

- Az APEH is megállapíthatja az adónkat - itt az ADAM

Ön a 162671 olvasó. Köszönjük!

 
 

 
 
    Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni cikkeinkhez és még nem regisztrálta magát, ide kattintva megteheti.
Amennyiben regisztrált felhasználónk, a belépést követően megteheti hozzászólását.

Felhasználónév:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó | Szeretnék regisztrálni!
 
    Pályázat kereső
Adjon meg keresőszót:
 
    Álláskereső
Írja be a keresett munkakört:
 
    Bérkalkulátor
A munkavállaló havi bruttó bére
(legalább 10.001,- Ft):
 
    Fogalomtár
Írja be a keresett fogalmat:
H I R D E T É S


A szerkesztőség fenntartja magának a jogot arra, hogy a hozzászólási jogot megvonja, amennyiben a felhasználó durva, trágár, másokra sértő kifejezéseket használ, illetve hozzászólása a jóerkölcs etikai normáit megsérti.

H I R D E T É S


N E M Z E T I    F O G L A L K O Z T A T Á S I    S Z O L G Á L A T    (NFSZ)


F O N T O S A B B    S Z A K M A I    I N T É Z M É N Y E K ,   S Z E R V E Z E T E K !

P A R T N E R E I N K

H-2600 Vác, Szivárvány utca 56.
H-2133 Sződliget, Mátyás király utca 55.

Kapcsolat

A feladó neve:


Feladó e-mail címe:


Az üzenet tárgya:


Az üzenet:

Még karaktert írhat.

ipcimed.hu Az Ön IP címe (kizárólag tájékoztató jellegű információ): 52.91.245.237