látogató számláló

 
 

M-T MUNKAÜGYI TANÁCSADÓ IRODA

H I R D E T É SHozzáférés
Felhasználói név:
Jelszó:


Regisztráció
24 óra
Egymillió munkahely
Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő


Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333 fő
- Napi új álláshelyek száma 273 fő


Eltelt hónapok száma 103 hónap
Eltelt napok száma 3091 nap


Aktuális
- Álláshelyek 4 273 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 019 fő
- Napi új álláshelyek 167 fő


Új munkahelyek száma 517 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 846 153 fő


Célállapot -329 153 fő
Ajánlott hírek
2017 évi változások összefoglalója - Munkaszüneti napok
Megjelent a minimálbér rendelet
8 órában is dolgozhatnának megváltozott munkaképességű személyek
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába
Pályázati lehetőségek rugalmas foglalkoztatásra
Foglalkoztatás bővítő programok indulnak idén is
Foglalkoztatást érintő változások 2016 január 1 napjától
Minimálbér - Bérminimum 2016
111 ezer forint lesz a minimálbér jövőre
Foglalkoztatási minimum bevezetését tervezik
Legolvasottabb
Rendes szabadság, alapszabadság, pótszabadság szabályai
Műszakpótlék, éjszakai pótlék szabályai
Vasárnapi munkavégzés szabályai
Felmentés a munkavégzés alól, munkabér a felmentési idő alatt
Távolléti díj
Rendkívüli felmondás szabályai
Megjelent az Erzsébet kártya rendelet
Végkielégítés szabályai
2012 változásai a foglalkoztatást közvetlenül érintő területeken
Foglalkoztatás helyettesítő támogatás szabályai 2011. szeptember 1-től
Munkaerőpiaci adatok
Erős létszámleépítés agrárcégnél
Tovább javultak a foglalkoztatási adatok
A munkanélküliség 6,4 százalékra csökkent
A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 251 ezerre nőtt
306 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma
111 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt
4 millió 142 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma
22 éves csúcson van a foglalkoztatás
Az NFSZ adatai szerint 395,2 ezer nyilvántartott álláskereső volt hazánkban
7,4% a munkanélküliségi ráta
Legfrissebb pályázatok
Álláshirdetések
Szavazás
Jelenleg nincs folyamatban levő
szavazásunk.

Korábbi szavazások
Munkajog
Munkaerő kölcsönzés - Munkaidő, munkabér és szabadság
Munkaügyi Naptár 2012
Külföldi diák foglalkoztatása
Minimálbér 2009
Munkaügyi statisztika
Hogyan számítják az átlagkeresetet
Távolléti díj és a személyi alapbér kapcsolata, összetevõi
Magánnyugdíjpénztár
Biztosított státusz keletkezéséhez kapcsolódó kötelezettségek
Másodállás, mellékfoglalkozás

Munkaügy

Terhes lettem

Mi tegyek ha már boldog vagyok

Megjelent: 2010. január 01., péntek | Forrás: MT Munkaügyi Tanácsadó Iroda

Egyről azonban nem szabad megfeledkeznünk: a munkahelyen nincs helye az érzelmeknek, racionálisan kell átgondolni: kinek, mikor széljunk a várandésságról.

Mikor és kinek széljunk a munkahelyen?

Kati egy oktatási intézményben pénzügyi referensként dolgozott. Közvetlen főnökének lényegében az első, terhességét igazolé vizsgálat után szélt, míg a felsőbb vezetésnek a harmadik hónap végén jelentette be, hogy gyermeket vár. " Igazi 'sztahanovista' voltam, a lányom születése előtt két héttel hagytam abba a munkét" - meséli széles mosollyal. "Persze, ehhez hozzájárult a teljesen panaszmentes terhességem is, soha nem volt még egy pici hányingerem sem" - teszi hozzá.

"A bejelentést semmiképpen ne az első teszt elvégzése után tegye meg a munkavállaló. Érdemes megvárni az első három hónap végét, illetve arra is figyelni kell, hogy ne az ismerősöktől, családtól tudja meg a főnök, esetleg ő vegye észre a 6-7. hónap környékén, és kérdezzen rá beosztottja állapotosságára - javasolja Sipos Barbara a Human Matrix Kft. vezető tanácsadója. "Mindig a közvetlen felettesnek illik először bejelenteni a várandéságot, vele kell megbeszélni a következő időszak feladatait."

Tervezzünk előre - a vezető ebben nem tud segíteni

Előtte azonban a kismamának legyen elképzelése arra vonatkozóan, hogy a szülésig tartó időszakban meddig és hogyan kíván dolgozni. Könnyebb helyzetben vannak a szellemi tevékenységet, irodai munkét végző nők, bár a munkahelyi stressz itt is veszélyforrás. A fizikai munkét végző, akik ráadásul nem a toleranciáról híres főnökkel dolgoznak, jobban teszik, ha a biztonságosabb táppénzt választják.

"Az állapotosság nem betegség, de a női szervezetben bekövetkező hormonváltozások még jó egészségi állapot mellett is sokaknál megnehezítik a munkavégzést, csökken a koncentráciés képesség, fáradókonyabbá, ingerlékenyebbé válhat a nő... Emiatt is célszerű megtervezni, hogy meddig végez aktív munkét" - tanácsolja Sipos Barbara. "Ne a főnöktől várjunk javaslatot, hiszen a munkáltatónak az a jól megfontolt érdeke, hogy minél később kelljen pétolni egy kieső munkavállalót. Ugyanakkor célszerű figyelembe venni a projekt jellegű feladatokat is, ezért lehetőség szerint ne a határidő előtt vagy projekt közepén hagyja abba az aktív munkavégzést" - mondja a tanácsadó.

Az utédkeresést hagyjuk a főnökre

Bármilyen nehéz is időnként tudomásul venni, pétolhatéak vagyunk. Zsuzsa egy kereskedelmi vállalat középvezetőjeként lelkesen végezte a munkáját, az sem zavarta, hogy esetenként hétvégén is be kellett mennie dolgozni. A váratlan terhességnek örült, gondosan megvárta, amíg eltelik az első trimeszter, s ezalatt átgondolta, kinek is adhatná át munkakörét. Főnökéhez konkrét javaslattal érkezett, és felajánlotta, hogy fokozatosan bevezeti az új munkakörbe a kiszemelt kollégát. " A főnököm a terhességem hírét nyugodtan, sőt mosolyogva fogadta, kedvesen gratulált is. Ám amikor előhozakodtam azzal, hogy kit látnék szívesen a helyemen, elkomorult, és hűvösen csak annyit jegyzett meg, hogy ezt bízzam őrá. Egy, szerintem kevésbé alkalmas kollégát küldött végül mellém, neki kellett átadnom a teendőket" - meséli Zsuzsa.

A tanácsadó szintén úgy véli, a feladatok átadását meg kell beszélni a főnökkel, ne a munkavállaló döntsön arról, hogy kit választ önmaga pétlására. A főnöknek kell kijelölnie az utéd személyét. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az egészségi állapot nem teszi lehetővé, hogy minden kérdést és faladatot tökéletesen előkészítsen, átadjon a nő, de érdemes úgy felállni az asztaltól, hogy bármikor emelt fővel lehessen visszaülni oda.

A jog is védi a terhes nőket

A terhes nők és kismamák védelmét a Munka törvénykönyve és az alkotmány egyaránt biztosítja. Sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy a várandésság alatt milyen jogok illetik meg a munkahelyen. Nem árt ezekről is tájókozédni, és ehhez igazítani a stratégiánkat.

"A munkavállaló mentesül a munkavégzés alél a terhesség teljes időszaka alatt a kötelező vizsgálatokon valé megjelenés időtartamára. Fontos, hogy csak a kötelezőkre, és ebbe nem tartozik bele az egyéni kérésre készített 4D felvétel" - figyelmeztet Sipos Barbara. Ne használjuk ki tehát helyzetünket, ne légjunk el a munkából mindenféle vizsgálatokra hivatkozva, mert ez előbb-utébb a legtoleránsabb munkáltatónak is feltűnik.

Kati annyira sem élt vissza a vizsgálatokkal, hogy akkor is bement a munkahelyére, amikor délelőtti vizsgálatra hívták be. "Ha például 11 érára kellett mennem kismama-gondozásra, reggel bementem dolgozni, értem jött a férjem kocsival, berobogtunk a kérházba, majd amikor végeztünk, visszavitt az iskolába. Megérte az igyekezet, mert amikor eljöttem, szép összegű jutalmat kaptam, nagyon értékelték, hogy végig számíthattak rám" - meséli.

Tilos az éjszakai munka és a túlmunka

A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság időtartama alatt. A munka törvénykönyve kimondja, hogy a nőt terhessége megállapításától gyermekének egyéves koráig éjszakai munkára, illetve túlmunkára (készenlétre) nem lehet igénybe venni. A terhes, illetve a szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyet úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várhaté időpontja elé essen. A terhes nő kezdeményezheti áthelyezését és az új munkahely, munkakör kiválasztásához szükséges a terhes nő beleegyezése. Az áthelyezett nő keresete nem csökkenhet.

Vera egy virág-nagykereskedésben dolgozott, napi 8 érában és 10-30 kilogrammos virágföldes zsákokat emelgetett. Hét hetesen derült ki a terhessége, orvosa javaslatára azonnal szélt a főnökének. "Kértem, hogy tegyen át a boltba pénztárosnak, mert ilyen kemény fizikai munka veszélyezteti a kisbabámat. A pénztárosunk azonban nem volt hajlandé átvenni az én munkámat, és felmondással fenyegetőzött, így a főnököm elküldött táppénzre, de hozzátette, nem biztos, hogy garantálni tudja a helyemet, ha két-három év múlva visszamegyek" - mondja keserűen.

Részmunkaidőre váltás: csak közös megegyezéssel

"Bizonyos munkakörök esetében elképzelhető és kivitelezhető megoldás lehet a várandésság időszakában a távmunkavégzés feltételeinek kialakítása. Részmunkaidős feladatvégzés munkaszerződés-módosítással jár, így csak közös egyezség esetén lehet rajta változtatni és azt írásban rögzíteni, aláírni. A gyes letelte után a munkáltató köteles a munkaszerződésben rögzített munkakörbe és feltételek szerint foglalkoztatni a munkavállalót, még abban az esetben is, ha közben valaki más töltötte be a pozíciót. A kieső időszakra járó a cég dolgozóit érintő béremelésre is ettől az időponttól válik jogosulttá a munkavállaló. Harminc napos védettséget élvez a munkavállaló, ami letelte után rá is ugyanazon munkajogi szabályok érvényesek, mint bármely más munkavállalóra" - sorolja Sipos Barbara.

Vera esete sajnos nem egyedülállé, de nem is mondhaté általánosnak. A munkáltatók többsége, ha nem is fogadja kitörő örömmel a terhesség hírét, igyekszik biztosítani a terhes nő számára a biztonságos munkavégzés feltételeit. Ha időben tájókoztatjuk, és együtt tervezzük meg az elkövetkező hónapokat, nem kell lemondanunk arról, hogy a várandésság időszakában is dolgozhassunk.

    Időgép - Ez történt ezen a napon!


2016.

- Kevesebb profitot, több bért

- Orbán: a munkaerő elfogyott

- Egyedül dolgozni nem is olyan rossz?

- Hidat épít a felhőbe az SAP

- Összeszerelő ország

- A listázást is bevállalják a londoni magyarok

- Magyarok is dolgoznak az Audi mexikói okosgyárában

2011.

- Járulékmentesség a rehabilitációs foglalkoztatásnál

2007.

- Törvényes a kényszernyugdíjazás

- Tovább bővül az OMMF létszáma

- Csak anyagi szankciókkal nem lehet ezt a folyamatot megakasztani

- A kormány elkötelezett az igazságos nyugdíjrendszer kialakításában

- Együtt a foglalkoztatás biztonságáért a feketemunka ellen

- A kutatás-fejlesztésre és az innovációra összpontosítanak

2005.

- Vonzza az osztrák cégalapítás a hazai vállalatokat

- Ki nyer a minimálbér-emeléssel?

2004.

- GYES melleti munkavégzés változásai

- Vállalkozói járadék 2005. január 1-tõl

- Nem változnak a járulékfizetési kötelezettségek jövõre

Ön a 158659 olvasó. Köszönjük!

 
 

 
 
    Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni cikkeinkhez és még nem regisztrálta magát, ide kattintva megteheti.
Amennyiben regisztrált felhasználónk, a belépést követően megteheti hozzászólását.

Felhasználónév:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó | Szeretnék regisztrálni!
 
    Pályázat kereső
Adjon meg keresőszót:
 
    Álláskereső
Írja be a keresett munkakört:
 
    Bérkalkulátor
A munkavállaló havi bruttó bére
(legalább 10.001,- Ft):
 
    Fogalomtár
Írja be a keresett fogalmat:
H I R D E T É S


A szerkesztőség fenntartja magának a jogot arra, hogy a hozzászólási jogot megvonja, amennyiben a felhasználó durva, trágár, másokra sértő kifejezéseket használ, illetve hozzászólása a jóerkölcs etikai normáit megsérti.

H I R D E T É S


N E M Z E T I    F O G L A L K O Z T A T Á S I    S Z O L G Á L A T    (NFSZ)


F O N T O S A B B    S Z A K M A I    I N T É Z M É N Y E K ,   S Z E R V E Z E T E K !

P A R T N E R E I N K

H-2600 Vác, Szivárvány utca 56.
H-2133 Sződliget, Mátyás király utca 55.

Kapcsolat

A feladó neve:


Feladó e-mail címe:


Az üzenet tárgya:


Az üzenet:

Még karaktert írhat.

ipcimed.hu Az Ön IP címe (kizárólag tájékoztató jellegű információ): 54.92.160.119